Minimalisten spel

Eigenlijk hoort dit niet thuis op de atelier pagina, maar omdat dit nu eenmaal mijn ‘forum’ is, doe ik het toch…
Want het is wellicht leuk om te volgen. Inspirerend? Amusant?
Ik hoor het graag. Volg me deze maand in de uitdaging van het MINIMALISTEN SPEL!
———————————
Het is vandaag donderdag 1 januari 2015.
Brak van het oudjaar vieren, maar gedecideerd start ik met het Minimalisten Spel.
????????

Op dag 1 moet één overbodig voorwerp uit ons huis verdwijnen, op dag 2 twee, op dag 3 drie enzovoorts. Als ik goed geteld heb zullen er dus in deze maand januari, 31 dagen, 496 overbodige, ruimte innemende onzinspullen dit pand verlaten. Naar de kringloop, verkocht of weggegooid. Hoe, dat geeft niet. Het gaat om de uitdaging om die weggooi-rotzooi-verzamel-overbodige-consumentenmaatschappij in jezelf aan te pakken. De kasten leeg, het huis leger…  je hoofd ook leeg!
Wat gaat er weg? Dat kan van alles zijn, van knopen tot plastic tasjes, kleding, overtollig huisraad, die gescheurde vaatdoekjes, ingedroogde mascararollers, kapotte fietsbanden in de schuur… het geeft niet wat. Maar het moet WEG als het overbodig is! Vriendin Ingrid gaat met mij deze uitdaging aan… Het wordt spannend! Ik hoop dat het lukt… we spreken elkaar op 31 januari…  De aftrap van het Minimalisten Spel bestond uit een ritje naar de gemeentestort.
Er is niets te winnen, behalve de voldoening dat het je lukt om van overbodigheid af te komen: Less is More!
donderdag 1 januari:

Het eerste wat gaat is deze zeer foute kerstman. Kan  het kreng niet meer zien. Ho ho ho wordt go go go…

vrijdag 2 januari:

Een grote koker van karton. Er zat eens tapijt omheen. Hij stond in mijn atelier, want ik had er ooit een crea-bea idee voor. Naar de stort ermee.

Tafellopers. Had ik dubbel. Meegegeven aan nicht Mahra die ze gebruiken kan voor haar theaterkostuums.

zaterdag 3 januari:

Makkelijk vandaag: trek een kast open en hup, daar ligt het voor het grijpen! Twee soepkopschotels waarvan de kop al lang geleden is gesneuveld en een melkkannetje dat al jaren niks staat te doen in die kast. Een schotel heeft een stuk scherf eraf, die gaat in de vuilnisbak, de andere spullen in de KD (=KringloopDoos)

zondag 4 januari:

Een stuk aquariumhout waarvan ik me nu echt niet meer kan herinneren waarom ik dat ooit heb bewaard, een plastic kampeersoepkop, eenzaam alleen en smerig in een hoekje van zolder, een fluitketel zonder fluit in aardbei vorm (erg geestig) en een soort van hondenvoetbal waar onze honden niet naar keken.

maandag 5 januari:

Het is nog steeds heel makkelijk: de zooi ligt gewoon overal voor het oprapen. Een overbodig bordje ‘eigen weg’, een overbodig blik-met-lange-steel, een paar laarzen, te klein en met het leer half vergaan, een kapotte balwerper (hondenspeeltje) en een leeg keelpastillesblikje. De vraag: waarom gooit een mens dat niet meteen weg? Antwoord: ..uh….

dinsdag 6 januari:

Dag 6: twee mislukte experimenteerschilderijen…. richting stort en  een pakje ingedroogde plastilin (boetseerklei), een kapot stofzuigermondje, een ontstopper die niet ontstopt en de zeer Amerikaanse Ken, vriendje van Barbie mèt sixpack, zonder piemel, want hé, wel Amerikaans hè?

woensdag 7 januari:

Drie oude agenda’s, 3 waxinelichtjes en een glazen schaal. Weer een eitje vandaag.

Donderdag 8 januari:
Een kapot nietmachinetje, dito bril en afstandbediening. Twee lege lippenstiften, een niet goed werkende flesafsluiter en een mokkenboom. Een wát? Een mok-ken-boom…. (voor koffiekoppen, ruimtebesparend in de keuken, jawel). En een kurk-met-rand.
vrijdag 9 januari:
Er is zát op te ruimen in het atelier… hier 9 ingedroogde resten van kleibroden.

zaterdag 10 januari:

Tien lege flessen nog van het kerstbachanaal…
zondag 11 januari:
11 tuinstoelkussens in alle maten en soorten… bleken jaren verstopt in de berging. Wist niet eens dat ik ze had! Naar het zwerfhondenasiel van Maria Polman in Zevenaar.
maandag 12 januari:

Nu begint het sport te worden en moet ik echt op zoek. Textiel vandaag: laden open in de slaapkamer en hup, het lukt weer. Een aantal panty’s, te groot, te klein, kapot, zitten niet lekker… en sokken waarvan het elastiek slap geworden is. Een paar rare hoofddoeksjaaltjes… Hoe kóm ik toch aan al die spullen.. (geen antwoord nodig).

dinsdag 13 januari:
Textiel vandaag, dertien stuks: jasjes, vest, sjaals… een jasje zo maar verkocht via Marktplaats, leverde toch nog € 30 op.Helaas is er van nieuwe ruimte in mijn kast nog amper iets te merken…
woensdag 14 januari:
Even een bureaula opengetrokken en hup, ik kan weer vooruit:
5 lege folders van fotoprinterpapier, een leeg cd-doosje, etiketten, verroeste punaises, gebruikershandleiding van weetikveel, ingedroogde lijm, oude medicijnen en lidmaatschapskaart uit 2006…
donderdag 15 januari:
Simpel vandaag: 15 van die enge, dunnen breinaalden waarmee je rond kunt breien, sokken ofzo. Never dus….
vrijdag 16 januari:
Een doosje met allerlei rotzooitjes uit bureauladen met b.v leeg wybertdoosje, een los dekseltje, lege batterijen, lint, lidmaatschapskaarten en andere losse flodders. Het houdt niet op!
zaterdag 17 januari:
Vooruit dan maar, nu  ik ben toch bezig ben doe ik zaterdag er alvast bij, ook al is het nu nog vrijdag. Rommel uitzoeken gaat vaak in bulk: je hebt maar zo spullen voor meerdere dagen.
Slecht te zien, want de foto is gedraaid, maar hier staat een moderne zwartglazen vaas (weggegeven) en 16 lege batterijen… Weer een laadje gesaneerd!
zaterdag 17 januari:
Een glazen vaas, best mooi, maar te modern en niet passend in het interieur (weggegeven) en 16 lege batterijen…wat je zoal niet tegenkomt.
zondag 18 januari:
De rommel blijven maar aanjongen:
Een paar plastic mappen, een hoofdmassage ding (zo’n leuk sintkado… eens), een ziekenhuisafsprakenkaart, metalen bevestigingshaken, over van een Ikea whatever, punaises, een bloknoot, een fotokaart nog voor een analoog toestel (!), een kapot koffiekopje en een plastic ding waarvan ik echt niet weet waar het ooit voor diende, het lijkt nog het meest op een haarborstel, enfin, 18 x zooi.
maandag 19 en dinsdag 20 januari:
Makkelijk! Je sorteert de tijdschriftenbak en je bent zo weer een paar dagen verder. Een stapel van 19 en een van 20 tijdschriften voor bij het oud papier.
woensdag 21 januari:
Er waren nóg meer tijdschriften… 16 stuks. Daarbij deze vijf overbodigen: van een viezig bakkwastje tot een extra melkklopper, een oud telefoonoortje, een kapot snoertje en een dito oplader. Wèg!
Donderdag 22 januari:
22 Onderdelen van wat ooit een plank-aan-de-muur systeem was…
Vrijdag 23 januari:
rommel,rommel, rommel, van batterijen tot spaflesjes die zeker een jaar of 5 in de kast stonden, Misschien dat water niet bederft, maar toch… ik waag het er niet op.
zaterdag 24 januari:
En nóg meer breinaalden….
zondag 25 januari:
Ruim een bureaula op en er kan een stapel fottos etc weg. Zeker meer dan het dubbele van de vereiste 2t5 van vandaag, maar ach… niet lullig doen.
maandag 26 januari:
En kussen waarvan de inhoud zowat verpulverd was… in de kliko. Verder en paar coupons, vel bollen (jeuk) acrylwol, een paar snoertjes, een koptelefoontje, en 2 microfoons… Zal de kringloop er blij mee zijn?
Wel 26 overbodige spullen geëlimineerd.
dinsdag 27 januari:
Sieradenla opgeruimd. Heel wat oude horloges zijn voor de goudopkoper, de rest gaat naar de kringloop, net als de microfoons en het hupse hoedje-met sjaal. D doos met bollen acrylwol zijn weggegeven. En oud hoofdkussen waarvan de vulling tot poeder was geworden ging in de kliko.
woensdag 28 januari:
Het zat allemaal in een doos in de berging. Nu is dit speelgoed, de poppen en de poppenkleertjes bij de kringloop. Het was trouwens meer dan 28 ….
donderdag 29 januari:
We zijn er bijna… en het blijkt makkelijk! Wat er uit de berging kwam….
Nog meer speelgoed. Van een best leuk kindernaaimachientje (made in de USSR!), via puzzels, boekjes, een Fischer Price huis, een zak met kralen, klompjes… Enfin, alles naar de kringloop.
vrijdag 30 januari:
Van allerlei op elektrisch gebied. Daarbij een autoradio, luchtbedpomp, verrelijker, boekensteunen… alles naar de kringloop. 30 stuks!
zaterdag 31 januari:

Dit zou eigenlijk 42 januari moeten heten, want maar liefst 42 verschillende verbandmiddelen zitten in deze koffer die naar het Roemeense zwerfhondenasiel in Zevenaar is gegaan.
En hiermee is het Minimalisten Spel beëindigt en  GELUKT!!!!
496 overbodige zaken hebben het huis verlaten. Is het te merken /zien?
Helaas… nog niet eens echt. Wel zijn er heel wat laadjes opgeruimd. Wat heeft een mens een zooi. Ik zou nog zo weer een maand kunnen doorgaan. Wie weet binnenkort nog een keer. Nu even pauze, al kijk ik toch op een andere manier in het rond. En die doos met weg-te-doen-spullen-in-de-schuur blijft gehandhaafd!

Comments are closed.